Panorama over Asien

Asien

Fra Afrikakuplen og Slangetemplet, kommer man ind i Regnskovens næststørste kuppel, som rummer regnskov fra Asien. Og noget af det første, der mødte mig var denne fyr, der var godt i gang med at spise vandmelon, da jeg overraskede ham. Han er en Lyle´s flyvende hund (1, 2) og lever naturligt i Cambodia, Thailand og Vietnam.

Arten blev første gang beskrevet i 1908 af den danske zoolog Knud Andersen (3), der en overgang arbejdede for tsar Ferdinand I af Bulgarien (tsaren var meget naturinteresseret) og også beskrev en del andre arter indtil hans mystiske forsvinden i 1918. Knud Andersens jordiske rester er så vidt vides aldrig blevet fundet.

I regnskoven i Randers lever der omkring 30 stykker af dette store, flyvende pattedyr, der omtrent er på størrelse med en allike. Man skal i øvrigt være varsom, når man bevæger sig under dem, mens de hænger deroppe i træerne, for de tisser uden varsel fandt jeg ud af og jeg tror de venter til man står liiiige nede under dem, de snu bæster!

Lyle´s flyvende hund, der spiser vandmelon
Lyle´s flyvende hund (Pteropus lylei. K. Andersen, 1908) med munden fuld af vandmelon
Vampyr
Den flyvende hund set fra siden: Der lidt vampyr over den! Læg i øvrigt mærke til de lange kløer på fødderne, som den bruger til at hænge i grenene med
Rygsiden af en flyvende hund
Rygsiden af en flyvende hund. Læg mærke til, hvordan den er skabt til at hænge i tæerne med hovedet nedad
RR Asien 04
Nærfotografi af en flyvende hunds hoved. Man kan se den tydeligt delte snude og de store, brune øjne. Man kunne antage, snudens facon er en tilpasning til det nedadhængende liv i regnskoven, så regnvand kan løbe fra kroppen nedad snuden uden at besvære vejrtrækningen

I en lille sandgrav inde i kuplen holder dette hvidhalede hulepindsvin til (4, 5) eller Indian crested porcupine, som den store gnaver så flot hedder på engelsk. Dets pigge er forskellige omdannnede hår, der tjener forskellige formål afhængig, som f.eks. angrebsvåben eller til at lave advarende raslelyde med. De fleste af de lange pigge er dog mest for syns skyld. De lever i det sydvestlige og centrale Asien og i dele af Mellemøsten. Det ældste kendte hvidhalede hulepindsvin døde i øvrigt i en anseelig alder af 27 år!

Hvidhalet hulepindsvin
Hvidhalet hulepindsvin (Hystrix indica. Kerr, 1792) i gang med at gnave i et eller andet interessant

Oppe i træerne, sammen med de flyvende hunde, lever dette lille pragtegern (6), som er en underart af Prevost’s egern, der bla. lever i skovene på Malayahalvøen, Sumatra og Borneo. Den er et frådende glubskt rovdyr på størrelse med et dansk egern, der er på evig jagt efter frugter, nødder, blomster, insekter og fugleæg i trætoppene.

Pragtegern
Callosciurus prevostii rafflesi – en underart af Prevost’s egern, der blev beskrevet i 1822 af den franske zoolog Anselme Gaëtan Desmarest

Også oppe i trætoppene – hvis det ikke lige var fordi denne her lever i bur – vil man finde denne utroligt sørgmodigt udseende abe, som er en Hylobates pileatus (7), der er en ud af syv kendte gibbon-arter. Den er en truet art og lever i Thailand, Laos og Cambodia. Hannerne er næsten sorte, mens hunnerne er næsten hvide og de har en tendens til at se helt ualmindeligt sørgmodige ud, som man kan se på nedenstående billede og på dette billede fra Wikipedia: Link.

Gibbonabe
Gibbonabe af arten Hylobates pileatus (Gray, 1861) i festligt humør, hvis man sammenligner med andre billeder af arten 😉

Neden under træernes kroner har man installeret en amerikansk alligator (8), som ikke lever i Asien, men i USA’s sydstater. Måske den er der for at spise uforsigtige pragtegern og flyvende hunde, der skulle finde på at falde ned fra træerne…

Amerikansk alligator
Amerikansk alligator (Alligator mississippiensis. Daudin, 1802 ) i sit lille vandhul
RR Asien 09
Mulig mad til alligatoren: Lyle’s flyvende hunde

En anden mulig ret for alligatoren i vandhullet kunne være en broget kejserdue (9) eller pied imperial pigeon, som den så flot hedder på engelsk, der kommer fra Sydøstasien.

Broget kejserdue
Broget kejserdue (Ducula bicolor. Scopoli, 1786)
3 brogede kejserduer
3 stk. brogede kejserduer

En anden due fra Asien er denne smaragddue (10, 11) med sine grønne, iriserende vinger.

Smaragddue
Smaragddue (Chalcophaps indica. Linnaeus, 1758)

Beostæren (12), som de fleste nok kender, kommer også fra Asien. Den er nok mest kendt for at kunne lære at efterligne menneskelige lyde. Den er beslægtet med stæren og de gule markeringer på siderne af hovedet er ikke fjer, men felter af nøgen, gul hud lidt al a en hanes kam.  Der er en syv-otte underarter af beostæren, hvor denne lader til at være af den, der kaldes intermedia, som bl.a. lever i det nordøstlige Indien og sydlige Kina.

RR Asien 14
Beostær (Gracula religiosa. Carl Linnaeus, 1758), der kigger undrende på mig

Hjelmvagtlen (13, 14) er i familie med fasanen og lever i regnskoven i lavlandet i det sydlige Burma, det sydlige Thailand, Malaysia, Sumatra og Borneo.

Hjemvagtel
Hjelmvagtel (Rollulus rouloul. Scopoli, 1786)

Der er også nogle ganske imponerende tropiske planter, der vokser fint inde i kuplens varme og fugtige klima, som f.eks. denne plante, der ligner en af de 79 arter i slægten Alocasia (15), som findes i de tropiske og subtropiske dele af Sydøstasien og ned over øerne til det østlige Australien.

Flotte mønstre i et kæmpeblad
Planten, som er indehaver af kæmpebladet
Den frodige Asienkupel
Den frodige Asienkupel

Og op på al denne grønne frodighed, sidder en lille skildpadde på sin sten og kigger :).

Skildpadde
Skildpadde kigger op på det hele

 

Skriv et svar

Kom med ud i naturen