Den Genfundne Bro

Mellem Horsens og Silkeborg går en naturstien, der går under navnet Bryrupbanestien. Det er en natursti, der følger det gamle jernbanespor, som fra 1899 til 1968 bandt Horsens og Silkeborg sammen og også blev kaldt for “Danmarks smukkeste jernbane”.

Denne historie handler dog ikke så meget om naturstien, som den handler om det interessante fund man gjorde, da man ville fjerne den banevold, der siden 1929 har ført banen over Gudenåen i Træden Skov ved den lille landsby Gammelstrup.

Man fandt nemlig under banevoldens sand den gamle smalspors-jernbanebro fra 1899, som man åbenbart ikke havde fjernet efter smalsporets forældelse, men blot begravet i den dæmning, som skulle være fundamentet for den moderne bane. I 1968 blev banen endeligt nedlagt og i dag fungerer den som en vandresti gennem det flotte landskab.

Naturstien over Gudenåen
Naturstien over Gudenåen

Oppe fra broen kan man se ned på Gudenåen, som den hæver sig 15 m over. Det er dog ikke al Gudenåens vand, der kommer denne vej, da der små 800 m opstrøms fra broen (modsat billedretningen), er lavet en opstæmning, som leder vandet fra Bredvad Sø (den omstæmmede Gudenå) ind i de to kunstige søer Naldal Sø og Vestbirk Sø, som giver vand til Vestbirk Kraftværk, der er et vandkraftværk bygget i 1924, som stadig forsyner området med elektricitet.

Men hvor kraftværket i sine unge dage var den primære kilde til elektricitet i området, er forbruget i dag steget så meget, at kraftværkets produktion i dag kun svarer til 0,5% af forbruget.

Udsigt over Gudenåen fra broen
Udsigt over Gudenåen fra broen
En gammel jernbanebro i nittet smedejern
Den nyrenoverede bro over den fritlagte Gudenå

Hvis man vil vide mere om udgravningen af den gamle togbro, så kan man gå ind på hemmeligesteder.dk og se en masse billeder fra projektet. Hvis man vil vide mere om naturstien, som går over broen, så har Naturstyrelsen en udmærket folder om stien på deres hjemmeside.

Skriv et svar

Kom med ud i naturen