Ænderne ved søen

 Jeg har egentlig altid godt kunne lide ænder – måske er det hjernevask fra dengang jeg som barn læste Anders And blade, så DuckTales i Disney Sjov og så alle de gode, gamle Anders And tegnefilm. Jeg synes i hvert fald de altid ser så smilende ud, med deres brede næb og buttede kinder :). Og så er det jo rart at kunne komme lidt ud i snestormen og finde nogle ænder at tage billeder af.
Ænder eller andefugle, som de også hedder, er fugle der er mere eller mindre tilpasset et liv med svømning i vandet med deres korte ben og svømmehud mellem tæerne. Og i dag var de altså ved min sø. Og det var ikke bare gråænder, som de fleste nok kender, næh, der var også skalleslugere, krikænder, pibeænder og en enkelt, ung knopsvane.
Gråænder og stor skallesluger
Gråandepar og en stor skallesluger (han) – hunnen var der også et sted
De første ænder jeg faldt over var gråænder og et par skalleslugere, som jeg tidligere havde lagt mærke til, havde slået sig ned ved søen – de må kunne lide at være der. Gråænderne kender de fleste jo som sagt nok. Det er sådan nogle, der vist ser ud til at sove på billedet oven over. Den sort/hvide and, der gemmer sig lidt bag sivene, er en stor skallesluger han. De har modsat de fleste andre ænder, som har flade, kraftige næb, et tyndt næb med modhager, som egner sig godt til at fange og holde på de glatte fisk, som den lever af (f.eks. skaller må man gå ud fra mht. navnet).
Eksotiske krikænder og pibeænder
Krikænder (de mørkegrå) og pibeænder (de lysegrå)
De næste ænder jeg faldt over, havde slået sig ned i et lille vandhul, som var holdt isfrit af et lille bækudløb. Vandet var nok relativt dejligere og varmere der, vil jeg tænke, og i hvert fald flydende, så man kan svømme i det – det kan ænder godt lide. Der var både krikænder og pibeænder. Jeg synes næsten de andearter er helt eksotiske at se på, med deres farver og mønstre. De yngler sjældent i Danmark, så de er nok trækgæster nord- og østfra.
Ung knopsvane
Genert teenagesvane

 … Og endelig var der den unge knopsvane, som var vist ikke endnu ikke helt havde fundet ud af, at den vil vokse op og blive Danmarks nationalfugl.

Ja, jeg synes egentlig det var en spændende tur rundt om søen, hvor jeg også mødte snerydningsmanden, der fortalte at han de sidste fire år havde ryddet sne på cykelstien ved søen uden et eneste uheld. Nu var han så kørt i grøften og ventede på Falck ;).

Skriv et svar

Kom med ud i naturen