Hampen Sø og Palsgård Skov

Hampen Sø ligger i Palsgård Skov ved landsbyen Hampen, som ligger lidt nord for Nørre-Snede på hovedvej A13, der mere eller mindre følger hærvejens rute ned gennem Midtjylland.

Hampen Sø
Hampen Sø en skyet sommerdag

Hampen Sø er Jyllands højest beliggende sø og en af de reneste i Danmark. Vandet er utroligt klart som følge heraf og der vokser mange sjove ting i søen, som man ikke ser i de fleste andre søer. Men da det var lidt tidligt på året og lidt koldt i vejret, holdt jeg mig til landjorden.

Ved søens bred vokser der ting som gul iris og tagrør. Gul iris er en flot, men giftig plante, der indeholder et ætsende stof, der giver en stærk brændende fornemmelse i munden og svælget og som kan give diarré  og blodig afføring. Så det er nok bedst at lade være med at spise den, selv om den ser lækker ud. Tagrør er et græs, der vokser i vandet og som man engang brugte de tørre strå af, til at lave tage med.

Gul iris ved søens bred
Gul iris ved søens bred. En giftig plante.
Tagrør
Tagrør i vandet

Selv om jeg ikke var i vandet for at teste om der var geder (af den fiskede slags), så tror jeg godt, jeg tør love, at der er geder i søen. For tæt ved bredden lå denne underkæbe af en gedde.

Gedekæbe
Geddekæbe. Tjek de spidse tænder!

Nær ved geddekæben stod i øvrigt denne lille, yndige blomst, som er en skovstjerne, der tilhører kodriverfamilien. Den var ikke alene, men det var kun denne, der havde lyst til at blive fotograferet og den slags må man jo respektere.

Skovstjerne
Skovstjerne

Hampen Sø ligger som sagt inde i Palsgård Skov og som følge deraf vil en tur langs søen også være en gåtur i skoven. Og der var mange spændende ting. Blandt andet en stor sten med mos på. Stenet.

Palsgård Skov
Palsgård Skov med en sten

Inde i skoven fandt jeg også et andet, spændende fænomen man kan støde på fra tid til anden i nåleskove. Nemlig rådnende træstubbe, som er i gang med at hele sig selv! Se, det er jo lidt mærkeligt, for normalt vil en rådden træstub jo være død, men åbenbart ikke i nogle tilfælde.

Rådnende, men helende træstubbe
Rådnende, men alligevel helende træstubbe – se, hvordan barken vokser indover stubben.

Det må selvfølgelig have en naturlig forklaring. Det har alt jo. Og den forklaring må være, at stubbene, som stod ved siden af nedenstående træ, er udløbere fra træet. Så i virkeligheden er det modertræet, der er ved at hele stubben og ikke det træ, der i sin tid blev fældet.

Modertræet til stubbene
Modertræet til stubbene
Kronen på modertræet.
Kronen på modertræet. Ser rask og fin ud.

Inde i skoven fandt jeg også sådan nogle sjove planter her. Jeg ved faktisk ikke, hvad det er, men at dømme på strukturene ved jorden, må det være en levermos af en art.

Ulvenyt - Hampen sø 07
Levermos?

Sidst men ikke mindst mødte jeg hr. og fru gråand, som fik lidt af min frokost, og en blødvinge, der havde travlt med at komme af sted, uhøflig som den var – man kan jo ikke spilde tiden på at hilse!

Gråænder
Hr. og fru gråand
Blødvinge
Travl blødvinge

Skriv et svar

Kom med ud i naturen