Løndal Gods

Løndal er et skovgods fra 1839, der ligger ved Salten Langsø syd for Silkeborg. Den nuværende hovedbygning er bygget 1911-14 og er ganske prangende taget i betragtning af godset blot er et landsted og ikke en herregård.

Men nok snak om godset, for det er skoven ved godset vi i dag besøger. Nærmere betegnet et lille stykke nåleskov, som jeg tilfældigt kom forbi på et andet ærinde sydpå fra Silkeborg.

Billede af nåletræer
Nåleskov ved Løndal

Som i så mange andre skove i Danmark er denne skov også drevet som nytteskov, hvor tæerne fældes når de når en vis størrelse. Da jeg besøgte skoven havde de lige været i gang med fældningen og der lå derfor mange stabler af granstammer. Hvad de skal bruges til ved jeg ikke, men måske ligger der en stol gemt i dem… Eller et gulv?

Stabler af granstammer i skoven.
Stabler af granstammer

Denne vej bar da også præg af kørsel med tunge maskiner, som jo er blevet almindelige i moderne skovdrift. Øksen og hesten er et sjældent syn i dag.

Skovvej med spor af maskiner
Skovvej med spor af maskiner

Lidt inde i skoven fandt jeg en idyllisk, lille plet bevokset af skovsyre. Skovsyre har kløverlignende blade, som lukker sig ved udtørring. Den blomstrer i april-maj med enlige, hvidlige blomster. Hvis man har smagt på planten, så ved man også, hvorfor den hedder skovsyre. Den smager nemlig dejligt syrligt pga. dens indhold af oxalsyre, som iøvrigt er giftigt. Så man skal nok ikke spise sig mæt i dem…

Tæppe af skovsyre
Et lille tæppe af skovsyre

Lildt tættere på skovsyrefeltet kan man se, at andre kryb også synes det er et behageligt sted at være. Så ledes sad der en lille, lodden springhale på et af skovsyrens blade.

Der sidder en lille springhale på et skovsyreblad
Noget kravler rundt på skovsyren

Andet steds i havde et drama fundet sted. Et træ var dødt og senere knækket i blæsten og ud af sammen tittede frugtlegemet fra den svamp, som sandsynligvis har slået træet ihjel.

Svamp på knækket granstamme
Drabelig svamp

I nærheden af det væltede træ, stod iøvrigt en lille flok galtetænder, som egentligt er ret flot med sin specielle blomst.

Galtetand
Galtetand

Der voksede også nogle fingerbøl – en giftig plante, som virker både på hjertet og nervessystemet. Det var sidst på sæsonen for dem, men der var stadig enkelte blomster tilbage. Læg mærke til, hvordan de ligesom puster sig op, som om de er klar til at råbe, efterhånden som de udvikles :).

Fingerbøl mellem træerne
Fingerbøl mellem træerne

Fingerbøllets frøstande er også et lille kig værd. De ligner nærmest små elefantmunde og man kunne godt tænke sig, at nogen måske er blevet inspireret til plantemonstre efter at have set dem.

Frøkapsler på fingerbøl
Frøkapsler på fingerbøl

Sidst men ikke mindst opdagede jeg denne, lille fyr siddende på mit bukseben, da jeg var på vej til at drage videre på min destination. Da jeg forstyrrede den, satte den sig helt stille i denne position. Det ligner en lille målerlarve, men det skal den jo også have lov til.

Stillesidende larve
Målende målerlarve

Skriv et svar

Kom med ud i naturen