Milens ørkenagtige landskab

Råbjerg Mile

Milens historie

Råbjerg Mile ligger mellem Tannis Bugt og Ålbæk Bugt nogle få km syd for Skagen. Den er Danmarks største vandreklit og opstod som følge af den lille istid i senmiddelalderen og frem pga. øget sandflugt og menneskelig aktivitet. Den dækker et areal på ca. 1 km² og har sit højeste punkt ca. 40 m over havets overflade. Interessante fakta i sig selv. Men det meste interessante ved milen er nu, at den bevæger sig. Med ca. 15 m om året i østlig retning. I år 1900 lå den altså omkring 1,5 km længere mod vest end den gør i dag.

I sommeren 2009 besøgte jeg milen for første gang. Den er lidt af en turistattraktion i Skagensområdet. Som den unge og håbefulde biolog jeg var, havde jeg medbragt mit lånte Canon PowerShot A550 kompaktkamera og en stor flaske vand – klimaet på milen er som en ørken: meget varmt om sommeren og meget koldt om vinteren – og drog ud i de områder, hvor turisterne ikke kommer. Med kameraet tog jeg en masse billeder af selve milen og området omkring den og glemte siden alt om dem. Indtil nu, hvor jeg genfandt dem og syntes jeg ville dele de bedste af dem med jer.

Kort over Råbjerg Mile
Det hvide område er milen og til vest dens bagland. Krak.dk.
Højt til himlen
Der er højt til himlen på milen.
Milens ørkenagtige landskab
Milens ørkenagtige landskab.

Milen er en kæmpe bunke sand

Ja, det er lige hvad den er. Se det nedenstående panoramebillede, sammenstykket af billeder jeg tog dengang – nok i håb om, at mit fremtidsjeg ville stykke dem sammen til nedenstående panoramabillede.

300 graders panorama
300 graders panorama fra siden af milen.

Det er ikke fordi milen med sine 15 km/år lige frem ræser af sted. Derfor kan man da også på dens rand se vegetationen breder sig ind på den. Man skal dog ikke lade sig snyde, for milen æder alt på sin vej – både stier, klitter, træer og huse.

Højt til himlen
Siden af milen, hvor den er på vej over en sti.
Milen begraver træer
Milen er på vej til at begravde disse træer.

Dyrelivet på milen

På selve milen er der ikke meget liv at se bortset måske fra noget marhalm hist og nogle turister her. Og det kan måske heller ikke undre nogen, da klimaet virkelig er hårdt på milen. I løbet af de par timer jeg var der, haglede sveden af mig og jeg fik brug for alt det vand, jeg havde medbragt.  Men hvis man kan holde sig vågen i heden, kan man være heldig at få øje på øje på de spor, dyrene efterlader sig i sandet. Bl.a. faldt jeg over et slangespor, som næsten ikke kan have været lavet af andet end en hugorm.

Slangespor i sand
En slange har krydset sandet.

Det meste liv ser man i randen af milen, hvor sandet ikke længere bevæger sig så meget og hvor der er knap så varmt og tørt. Men man skal stadigvæk være hårdfør for at leve der og det er lige, hvad laverne er. Laverne er svampe, som – kan man godt sige – holder husdyr i form af alger, der gror inde i svampen. Svampen beskytter algen og som tak tager svampen den energi, som algen laver af solens energi. Laverne er virkelig nogle gæve pionérer, der kan gro de mest ugæstfri steder – men de vokser ikke lige frem hurtigt.

Laver på gror på sandet
Laverne er nogle af de første organismer, der indtager sandet.

Der lever også flere dyr på milen, som ikke findes ret mange andre steder i landet. Bl.a. faldt jeg over dette tragtspind, som så vidt jeg kan forstå, tilhører den sjældne labyrintedderkop. På billedet kan man lige ane edderkoppen, der sidder på lur nede i sit hul og venter på den næste lækkerbidsken, der er falder ned i hullet!

Tragspinder
En labyrintedderkop sidder i sit tragtformede spind.

Bagsiden af milen

At Råbjerg Mile flytter sig langsomt mod øst har vi allerede fastslået. Det leder os til det interessante spørgsmål om, hvad der sker der, hvor milen har været, men ikke længere er. Og svaret er, at der sker interessante ting! I hvert fald, hvis man er interesseret i den slags. Hvis man er mere interesseret i Candy Crush Saga, så er det vel også i orden… Men det her er altså mere interessant!

180 graders panorama
180 graders panorama af milens bagside og bagland

Hvis man kigger lidt rundt ved foden af milen, kan man se masser af murbrokker, der ligger spredt rundt omkring. Det er resterne af de huse og bygningsværker, som milen i sin tid har opslugt og nu spytter ud igen på den anden side måske 100+ år efter den opslugte dem. Det giver måske lidt forståelse for, at Råbjerg Mile jo faktisk var (og stadig er) lidt af en naturkatastrofe, som gjorde mange danskere hjemløse og ødelagde deres marker og afgrøder i sin tid.

Cementklods
Milen har efterladt en cementklods.
Murbrokker fra milen
Milen har også efterladt nogle murbrokker i sit spor

Området bag milen kalder jeg her for milens bagland. Det er et område med flade arealer og klitter og er ret fugtigt flere steder. Som følge der af, er vegatationen faktisk ret frodig og “eksotisk”.  Der vokser f.eks. interessante ting som læge-øjentrøst der og der løber sandløbere rundt på sandet. De to jeg så var måske endda af den i Danmark sjældne art klitsandløber. Men da jeg ikke kan kende forskel på dem og den mere almindelige brune sandløber, må jeg hellere tage det som forbehold. Men man kan jo altid håbe.

Milens bagland
Milens bagland præget af fladt terræn, klitter og lav, frodig bevoksning.
Sø i milens bagland
Milens bagland er også et ret fugtigt område.
To brune sandløbere
To brune sandløbere – måske endda de sjældne klitsandløbere – hvem ved.

Det var, hvad jeg har valgt at dele fra mit lille adventure til Råbjerg Mile. Hvis du syntes det var interessant og måske har en kommentar, så hold dig endelig ikke tilbage med at skrive en. Ha’ en god dag :).

2 tanker om “Råbjerg Mile”

  1. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely
    long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
    I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
    blog blogger but I’m still new to everything. Do you have
    any suggestions for rookie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

Skriv et svar

Kom med ud i naturen