Slangehovedblomsten

Slangehoved blomstrer i juni-juli og dens blomster ser ret dramatiske ud og jeg kan egentlig godt forstå, hvorfor den bliver kaldt slangehoved. Dens blomsterstande har nemlig nogle små, spidse blade, der godt kunne ligne en slangemund med gifttænder og blomstens støvdragere ligner lidt en slanges kløftede tunge. Men se selv på billederne af den slangehovedblomst, jeg fandt i en vejside – hvor den iøvrigt er ret almindelig at finde.

Slangehoved i fuld flor
Blomsterne lidt tættere på
Insekter kan godt lide at besøge blomsterne for at suge nektar og det kan man jo egentlig godt forstå, for det er jo sådan en pæn blomst ;). Her er det en en humlebi, der har lagt vejen forbi for at suge nektar fra de blå blomster. Man kan også lægge mærke til en sjov egenskab ved slangehovedblomsten, hvor de unge, uudsprungne blomster er røde, mens de udsprugne er blå. Den egenskab vil vi komme nærmere ind på med en lille forsøg, man kan lave hjemme i køkkenet.  
 
Humlebi besøger slangehoved
 

Forsøg med slangehoved

I dette lovede forsøg vil vi kigge på, hvordan slangehoveds blomster skifter farve fra rød til blå efterhånden som de springer ud. Grunden til at de skifter farve er nemlig, at de indeholder et farvestof, som skifter farve afhængig af plantesaftens surhedsgrad. Og planten er så snedigt indrettet, at når blomsten folder sig ud, så bliver plantesaften mindre sur og blomsten skifter farve fra rød til blå.

Denne udvikling af blomstens farve kan man vende om, ved at lægge en slangehovedblomst i et glas med en svag syre fra køkkenskabet. Det kan f.eks. være eddike eller – som jeg har brugt her – kalkfjerner til kaffemaskinen. Efter en halv times tid i syren, vil blomsten have skiftet farve fra blå til rød, som man kan se på billedet herunder.

Farveskiftet slangehovedblomst. Normal til højre, syrepåvirket til venstre.

Man kan også få plantens stængel til at skifte farve fra grøn med blå prikker til rød med røde prikker. Det gør man ved at sætte planten i et glas vand blandet op med samme syre som man puttede blomsten i. Efter et døgns tid, vil planten have suget det sure vand op og stænglen have skiftet farve. Før og efter kan ses på de to billeder her under. Læg i øvrigt mærke til, at blomsterne også begynder at skifte farve i samme omgang.

En normal slangehovedstængel
Slangehovedstænglen efter et døgn i surt vand

Lille fyr

Til sidst skal vi lige hilse på en lille fyr, der boede i den slangehoved, jeg tog med hjem. Det er en lille mide, som kan kendes på dens otte ben i modsætning til insekternes seks. Den ser ud til at have travlt med at komme rundt i blomsten. Jeg holdt øje med den i en halv times tid og til tider sad den stille på de blå kronblade og så ud som om den sugede saft ud af bladene. Jeg har desværre ikke endnu selv fundet ud af, hvad det er for et kræ, men det kan jo være, nogen derude ved det…

Lille fyr på slangehoved

Skriv et svar

Kom med ud i naturen