Naturhistorisk Museum Århus

Museet

Naturhistorisk Museum Århus har hjemme på Aarhus Universitet, hvor det har haft hjemme siden 1941. Museet har mange fine samlinger af blandt andet fugle, insekter og andre dyr, der lever i Danmark. Desuden har det nogle utroligt flotte, gamle udstillinger, der på meget livagtig vis, skildrer livet på den afrikanske savanne. Alt det og mere til kommer jeg nærmere ind på i denne her fortælling om min oplevelse af museet.

Aarhus Universitet ligger mere eller mindre i centrum af Århus og stilen er meget gennemført med gule, murede bygning med gule tegltage. Inde midt i campus er der en park, med egetræer og et lille vandløb, som løber ned til en todelt sø i midten af parken. I søen er der store karper og masser af ænder, som man kan fodre med gammelt brød, hvis man har lyst til det. Ved siden af søen ligger museets parkeringplads på en bakkeskråning, som leder op til en bred trappe, der fører en op til museets hovedindgang. Over hovedindgangen vokser der en efeu, hvor i en stor havskildpadde har søgt ly for det våde hav.

Danske dyr

Når man træder ind ad indgangen opkræves man 60 kr., som byttes til et stykke thermoprintet bonpapir, der på forunderlig vis giver adgang til alle museets udstilling. Hvis man er studerende kommer man derimod gratis ind – heldige asener! Når man har betalt sin billet kan man fortsætte ind til udstillingen “AnimaliA”, hvor man ved indgangen kan klappe en bjørn – udstoppet forstås. Men den udstilling kommer vi tilbage til. I Første omgang går vi nemlig op ad trappen og ind til samlingen “Danske dyr”.

Indgang til samlingen "Danske dyr"
Indgang til samlingen “Danske dyr”

I hallen er der en dunkel belysning, som virker meget godt sammen med de mange belyste udstillingsmontre, hvor en utrolig mængde af udstoppede fugle og pattedyr, insekter på nåle og andet kryb i tørret tilstand og kravl i sprit er udstillet. Her kan man hurtigt få meget tid til at gå, med at kigge på spændende og underlige dyr som f.eks.:

Konserverede rankefødder
Kryb fra havet – her langhalse
Sommerfugle - her svalehale
Kryb fra luften – her svalehale
Pighuder (bl.a. søstjerner)
Pighuder (blandt andet søstjerner)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Et lille kig ind i en bjergsalamanders verden

Går vi videre i hallen kommer vi til en stor samling af udstoppede fugle. Nogle står for sig selv i montre, mens andre er sat ind i meget livagtige og veludførte gengivelser af deres levevis.

Montre med udstoppede fugle
Montre med udstoppede fugle
Natugleunge - så godt som levende
Natugleunge – så godt som levende
Natteravn med unger
Natteravn med unger

Den globale baghave

Når man så har brugt den tid man nu synes man har lyst til at bruge på at kigge på udstoppede dyr, kan man gå op ad trappen til udstillingen “Den globale baghave”, som nok er af lidt nyere dato “Danske dyr”, som nok stammer tilbage fra museets barndom. “Den globale baghave er en samling af dyr, der lever i Danmark og dyr fra eksotiske egne af verden. Den lægger meget vægt på stemning med baggrundslyde, der passer sammen med dyrene og belysning, der tænder og slukker alt efter, hvad man kigger på. Desværre gjorde belysningen det svært at tage gode billeder, så jeg kan kun anbefale selv at tage en tur på museet og kigge. Så kan man også se særudstillingerne, som jeg ikke kommer ind på her.

Trappen til udstillingerne
Trappen til udstillingerne
Samling af sommerfugle
Samling af sommerfugle og andre insekter

AnimaliA

Springer vi ned ad trapperne og forbi kælebjørnen (som nok er blevet gramset på af utallige, fedtede barnefingre) kommer vi tilbage til udstillingen “AnimaliA”. Det er for mig en mystiks og flot udstilling, hvor der er en god stemning. Men samtidig forstår jeg ikke helt udstillingen og hvad den handler om ved første øjekast. Så her er, hvad museet skriver om udstillingen:

“Evolutionen virker ved, at de overlevende giver deres egenskaber for overlevelse videre.

– Charles Darwin

Rummet er mørkt. Det eneste lys kommer fra de mere eller mindre mærkværdige, zoologiske præparater, som er spredt i rummet. Et par store skeletter lyser hvidt. Det ene er et elsdyr, det andet en gigantisk hest. Her sidder en chimpanse i noget, der ligner en stor syltekrukke, og der ligger en bunke zebraskind. Der er dyr i sprit, der er udstoppede dyr, og der er skeletter – hele dyr og dele af dyr. I størrelse varierer præparaterne fra jysk hest og elsdyr til ørkengræshopper og flåter. ”

Så ja, udstillingen handler – i følge museet – om dyrs overlevelse på arts og individniveau. Det er nok meningen, at man skal tænke lidt over det… Men udstillingen er mystisk og har lidt (makaber) kant og det kan jeg godt lide. Det minder mig lidt om mit besøg på det naturhistoriske museum i Maputo (hovedstaden i Mozambique), hvor der blandt andet var en samling af elefantfostre i forskellige stadier af elefantens drægtighedsperiode! Det var ret makabert men også interessant, gammeldags videnskab.

Tiger
Tiger
Chimpanse i champagne... Eller i hvert fald i sprit
Chimpanse i champagne… Eller i hvert fald i sprit

Danmarkshallen

Går vi videre ned ad trappen kommer vi ned i kælderen, hvor Danmarkshallen ligger. Det er en udstilling om naturen i de danske landskaber fra istiden og til vore dage. Den er bygget op som en labyrint, hvor man føres rundt til de forskellige udstillinger, der fortæller om den danske natur, hvordan dyrene lever og også hvordan de lever blandt os i vores byer og hvordan vi bruger naturen. Der er en gennemført huleagtig stemning og alt er lavet meget detaljeret og håndværksmæssigt flot. Det er faktisk noget, der går igen i gennem hele museet, at alt er flot og detaljeret lavet – ingen byggesjusk her!

Stemningen i Danmarkshallen
Stemningen i Danmarkshallen
Vildsvin i skoven
Vildsvin i skoven
En hysterisk hættemåge skælder ud på to sæler
En hysterisk hættemåge skælder ud på to sæler

 Afrikas savanne

Lige over for Danmarkshallen ligger sidst me”Afrikas savanne”, som ligger lidt gemt væk i bunden af kælderen og ikke syner af meget. Men ikke desto mindre synes jeg det er den flotteste udstilling på museet. Den består af en række små  rum bag vinduer, hvor der er opstillet forskellige savannescener. Det er virkelig flot gennemført med baggrundsmalerier og udstoppede dyr og man kan næsten komme tro man står ude på savannen blandt dyrene, hvis man trykker næsen helt om mod ruden. Bestemt et kig værd.

Antiloper på savannen
Antiloper på savannen
Tre løver æder deres bytte på savannen
Tre løver æder deres bytte på savannen

Skriv et svar

Kom med ud i naturen