Skørring Overskov

Det var en skyet og bygefuld lørdag. Jeg havde brugt formiddagen på at kigge på kort, for at få en idé til, hvor jeg skulle tage hen den kommende eftermiddag. Valget faldt på Skørring Overskov, som er en privat skov, der ligger ved landsbyen Skjørring, som ligger lige nord for Galten. En af grundene til at jeg valgte at tage lige netop derhen er, at jeg så også lige kunne lægge vejen forbi Storring kirke, som jeg flere gange har lagt mærke til, når jeg har kørt på motorvejen mellem Århus og Silkeborg. Storring har i øvrigt en lille naboby, der hedder Lillering – så kan man jo selv gætte sig til, hvordan Storring udtales ;). En anden grund var, at jeg aldrig havde hørt om eller set hverken Skørring Overskov eller Skjørring og at det derfor kunne være spændende at se, hvad det var for noget. Så af sted i regn, blæst og kulde det gik.

Men først skal vi jo lige en tur forbi Storring og det er så mænd nemt nok: Man drejer til venstre ved Skovby, krydser Herningmotorvejen og så er man der sådan set. Man kan lige ane kirken, når

Der er noget i det fjerne…

Det fjerne anno 1890 tættere på…

Sikke en udsigt de døde har, fra deres gravsteder!

Hvis man er til gamle bygninger, så er Storring Kirke bestemt et besøg værd og man kan evt. også lægge turen forbi Galten kirke fra 1884, som er i samme stil. Nå, men nok om kirker, for vi skal jo også i gang med turens egentlig formål, nemlig Skørring Overskov.

Det første man lægger mærke til, når man kommer til skoven er, at der ikke, som det ellers er normen i mange andre skove, er gjort meget for, at gøre den indbydende for besøgende med parkeringspladser, toiletter og den slags pjat. For der er ingen. Der er dog en lille plads, men den er markeret med et stort “PRIVAT”-skilt. Så jeg fandt et sted i vejkanten, hvor der var knap så opkørt og mudret, at parkere bilen.

Det andet man lægger mærke til er, at det er en brugsskov, hvor træerne bliver fældet. Det betød også at mange af stierne var kørt op af store maskiner og der derfor var ret mudret. Men sådan er det jo gerne i mange skove på denne tid af året.

Her har Skov- og Naturstyrelsen nok ikke været med deres betalingsideer…

Ude fra vejen kunne jeg se noget, der lignede vand inde mellem træerne og krattet. Så jeg gik lidt ind i skoven, som det sted primært bestod af bøg og derfor var mere åben end i skovkanten (bøgen er et skyggetræ, der ikke lader meget lys komme ned til skovbunden til andre planter). Det gav et bedre udsyn til vandet, som viste sig ikke bare at være en vandpyt, men en rigtig, lille skovsø.

Netop ankommet til skoven. Det ligner en sø?
Det ér en sø, der mellem træerne!

Andetsteds i skoven var der også en lille bæk, der rislede og klukkede, mens den bugtede sig hen over skovbunden. Sådan en bæk er hjem for meget kryb og kravl her om vinteren, mens de venter på at blive blive til de flyvende insekter, vi kender om sommeren. Så den kunne have været interessant at kigge nærmere på, men der var ikke tid til det denne gang, så måske en anden god gang. Der til kommer jo, at det er en privat skov og man derfor skal holde sig til veje og stier, med mindre man har fået lov til andet.

Der løber også en lille bæk igennem skoven.

Da skoven jo er en brugsskov, hvor træerne ikke bare gror for deres grønne blades skyld, men også skal gøre nytte – skoven er jo ikke en varmestue for dovne træer og egern, der nasser grankogler, er der en del forskellige slags træer i skoven. Der er nåletræer, som er meget populære til tømmer, som bruges til møbler og byggeri. Der er som tidligere vist en del bøgetræer, som bruges til møbler og brænde. Og så er der plovtræerne, hvis frugter landmændene bruger til at vende jorden på deres marker med ;).

Der dyrkes mange nåletræer i skoven
Nedfaldsfrugt fra et plovtræ?

På min tur rundt i skoven, faldt jeg også over dette flotte træ, som stod alene for sig selv i en lille lysning. Da jeg nærmede mig træet fløj en hvid musvåge, der havde siddet på jorden, op. Den forsvandt desværre før jeg nåede at tage et billede. Hvis man ikke vidste bedre, kunne man måske forledes til at tro, at Yggdrasil (livets træ) står i Skørring Overskov?

Yggdrasil?

Glemte jeg at sige, at der fældes en del brugstræ i skoven? Her kan man se, hvordan den slags ser ud. Men i det mindste er stammerne da stablet pænt. Man skal selvfølgelig aldrig klatre op på sådan en stabel uanset, hvor pænt den er stablet og klatreindbydende den end ser. Dels fordi det er en privat skov og dels fordi det ikke er sjovt at havne under en dynge tunge tømmerstokke, hvis stablen skulle give efter.

Fældet skov, mudder og tømmerstabel
De lokale har sat en totempæl op, for at beskytte deres tømmer
Stierne var meget mudrede pga. de store skovningsmaskiner

Når man går rundt i skoven er det egentlig ikke fordi man lægger mærke til så forfærdeligt meget dyreliv, men det vil jeg nu ikke sige er ualmindeligt for danske skove. Generelt har man jo en tendens til at skræmme de sky pattedyr (rådyr, ræve, mus osv.) væk – hvis der da er nogen – inden man ser dem. Men der var da fugle, bla. før omtalte musvåge. Det lykkedes mig også at få set bl.a. et par bogfinker på trods af de svage lys, der var den dag.

En lille finke var der også
Det var en meget mørk dag

Sidst men ikke mindst faldt jeg over en del menneskelige efterladenskaber i skoven. Den slags ser man jo alle steder. Det kan f.eks. være stengærder og andre afgrænsninger fra gammel tid eller gamle, glemte hulveje, som har været brugt engang, men nu bare ligger hen som grøfter i skovebunden. I denne skov var der en gammel grusgrav. Det vil jeg i hvert fald gætte på, det er. Man kan lige ane skrænten bag buskadset på nedenstående billede. Og så var der også lige en gammel trailer og en trillebør. Traileren så nu ret forladt ud, men trillebøren så ud som om den stadig var i brug og bare ventede på, at nogen kom og kørte den væk.

Der var en gammel, overvokset grusgrav

 

De lokale har parkeret en trailer
En trillebør med brænde… De lokale må være lige i nærheden

Det var hvad jeg havde at byde på fra Skørring Overskov for denne gang. Håber du fandt beretningen interessant, den var i hvert fald en fornøjelse for mig :).

5 tanker om “Skørring Overskov”

  1. I just want to say I am beginner to blogging and honestly savored this website. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You surely have fantastic posts. Thank you for revealing your web page.

  2. Thanks for your personal marvelous posting domkisleyt! I truly enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back very soon. I want to encourage you to continue your great writing, have a nice evening!

Skriv et svar

Kom med ud i naturen